Kort voorgesteld | Identiteitskaart | Alleen op de wereld? | (nog)Meer weten?


Kort voorgesteld


Onze groep bestaat uit 16-tal actieve leden, waarvan 3 debutanten. We bespelen allemaal hetzelfde instrument: De (Franse) jachthoorn in Re groot (ook wel "Trompe" of "Trompe à la d'Orléans").


De KAJK werd in 1901 te Antwerpen opgericht en is daarmee één van de oudste jachthoorngroepen van België. Ze kwam na een bewogen geschiedenis en heel wat omzwervingen terecht op het Fort 2 te Wommelgem en heeft daar nog steeds haar onderkomen.


Tijdens onze optredens laten we het publiek kennismaken met het oude en nieuwe jachthoornrepertoire in de eeuwenoude traditie van de lange loopjacht te voet of te paard (Vénerie).


Het aanleren en inoefenen van techniek en stukken gebeurt vooral tijdens de wekelijkse repetities in ons lokaal op Fort II te Wommelgem.

 

Top


Kort voorgesteld | Identiteitskaart | Alleen op de wereld? | (nog)Meer weten?Identiteitskaart

Naam

Koninklijke Antwerpse JachthoornKring v.z.w
(KAJK voor de vrienden dus)

Geboortedatum

1 maart 1901

Geboorteplaats

Antwerpen

Huidige verblijfplaats

Fort 2 - Wommelgem

Doel

We citeren de statuten:
... de kunst van het jachthoornblazen bevorderen en het voortbestaan ervan verzekeren door het leggen van nationale en internationale kontakten, door deelname aan publieke voorstellingen, alsook door het bevorderen van de culturele en educatieve ontwikkeling van haar leden ...
In mensentaal:
Het leren bespelen van de (Franse) jachthoorn in Re groot en uitvoeringen geven in binnen- en buitenland.

Lid van

BJF: Benelux Jachthoorn Federatie
FITF: Fédération Internationale des Trompes de France

Aantal (actieve) leden

16 (allemaal van het mannelijk geslacht).

Haarsnit en –kleur

Gemiddelde kleur neigt naar grijs, snit naar steeds dunner.

Onze Kleuren

Jas: rood.
Broek, gilet, cap: donkerblauw.

 

(Illustratie: Uittreksel, met toelating van het FITF, uit "Le Vestiaire des Sonneurs", 2 posters met de uniformen van de meeste bij de FITF aangesloten groepen. Posters downloaden of bestellen: FITF).

 

Top


Kort voorgesteld | Identiteitskaart | Alleen op de wereld? | (nog)Meer weten?Alleen op de wereld?


Historisch en geografisch gezien ligt het zwaartepunt van de Franse jachthoorn in Frankrijk. De meeste beoefenaars vind je dan ook daar. Buiten Frankrijk en België wordt onze hoorn nog bespeeld door enkele groepen en individuele spelers in Nederland, Duitsland en Zwitserland. En hier en daar duikt er een (uitgeweken) enthousiasteling op in andere oorden: Groot-Brittannië, Canada, Marokko, VSA


De terminologie, en ook de voertaal op de meeste evenementen, is dus Frans. Dit verhoogt soms wel de drempel, maar mag de pret niet drukken.
De jachthoornwereld is immers relatief klein en de onderlinge solidariteit is zeer groot. De meeste ontmoetingen zijn dan ook een blij weerzien, ook als het om competities gaat. Zo ontstaat er soms een specifieke band met andere groepen of blazers wat dan weer leidt tot verrassende en verrijkende samenwerkingen.
Formele en informele contacten en deelname aan activiteiten allerlei (stages, wedstrijden
) zijn onontbeerlijk om voeling te houden met wat er buiten de groep en buiten de grenzen gebeurt.


Onze groep is lid van 2 federaties, de FTBJF (Benelux Jachthoorn Federatie) en de FITF (Fédération Internationale des Trompes de France). De FTBJF vertegenwoordigt ongeveer 350 leden en ongeveer 20 groepen uit België, Nederland en het Groot-Hertogdom-Luxemburg. Een aantal groepen en blazers daarvan zijn ook lid van de FITF. De Benelux is erkent regio binnen de FITF en heeft een zelfstandige structuur. Ze is via een verkozen
délégué’ vertegenwoordigd in de FITF.


Sinds enkele jaren bestaat er ook een informeel samenwerkingsverband tussen Nederlandstalige jachthoorngroepen. Bedoeling is door activiteiten met een lage instap (o.a. doordat ze meer in de buurt plaatsvinden en de voertaal Nederlands is) de groepen dichter bij elkaar te brengen en de drempelvrees bij o.a. debutanten wat weg te werken. Dit leidde in de voorbije jaren tot een aantal oer-gezellige en leerrijke familiedagen. Daar wordt in een gemoedelijke sfeer gemusiceerd onder toezicht van gerenommeerde monitoren terwijl er ruim plaats blijft voor natjes, droogjes en ontspanning voor de blazers en hun families.
Deze activiteiten staan natuurlijk ook open voor niet-Nederlandstalige deelnemers.


Opmerkelijk is de grote solidariteit en de vrijwilligheid binnen de jachthoornwereld: Organisatoren, juryleden op wedstrijden, monitors op stages
allen werken gratis en belangeloos en gratis. Typisch is ook hoe groepen en blazers elkaar depanneren’ (uit de nood helpen) door het leveren van extra-mankracht als men voor een optreden niet aan de juiste bezetting komt.


Meer weten over de federaties?

-      Fédération des Trompes du Benelux/Benelux Jachthoorn Federatie (FTBJF)

-      Féderation Internationale des Trompes de France (FITF).

 

Top


Kort voorgesteld | Identiteitskaart | Alleen op de wereld? | (nog)Meer weten?


(nog) Meer weten?

Nieuwsgierigheid nog niet verzadigd? De smaak te pakken?

In Agenda vind je nieuws over geplande activiteiten (misschien ook in jouw buurt) en een terugblik op recente activiteiten.

Plaatjes van die activiteiten vind je dan weer bij Fotos.

En als je ons wil bereiken vind je alle nodige informatie onder Contact.

 

Top


 

Top